Na herbatę Matcha ( tutaj więcej informacji na jej temat ) polowałam już od jakiegoś czasu. Oczywiście mogłam ją po prostu zamówić przez internet, ale wówczas moja radość nie byłaby aż tak ogromna. W tym celu, z wielkim zadowoleniem, odwiedziłam wiele herbaciarni, delikatesów oraz małych sklepików z przyprawami, wprawiając w zadumę 99% skonfudowanych sprzedawców. Czułam się jak Kolumb, albo inny Marco Polo – z tym, że ja dokładnie wiedziałam czego szukam i czego chcę. Wreszcie znalazłam ją w dość mrocznym i magicznym miejscu, gdzie można kupić prawie wszystkie przyprawy tego świata, w różnych wariantach i odcieniach smakowych. Dwie wesołe staruszki w kąciku popijały sobie herbatkę, a przemiła sprzedawczyni zachowywała się tak, jakby ją przed chwilą wypaliła. Cudowne miejsce! – Chalon sur Saone, France :-)
Na temat samych trufli nie będę się już rozpisywać – sami widzicie jakie są i czy ewentualnie mielibyście na nie ochotę ;-)
{ scroll down for recipe in English }
Trufle intensywnie czekoladowe z rumem i kokosem
Składniki:
- 200 g dobrej ciemnej czekolady
- 100 ml mleczka kokosowego ( lub śmietanki kokosowej )
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- kakao, lub wiórki kokosowe do obtoczenia trufli
Czekoladę połam na kawałki i podgrzewaj w rondelku wraz z mleczkiem kokosowym i rumem. Kiedy czekolada się rozpuści, wrzuć wiórki kokosowe, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Uformuj małe trufelki i obtocz je w kakao, lub kokosie. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Trufle z białą czekoladą, zieloną herbatą Matcha i sezamem
Składniki na około 20 sztuk:
- 240 g białej czekolady dobrej jakości
- 80 g płynnej śmietany, np. kremówki
- 1,5 łyżeczki zielonej herbaty Matcha
- ziarna sezamu ( „na oko” 4 – 5 łyżek )
Do rondelka wlej śmietanę, wrzuć połamaną czekoladę oraz 1 łyżeczkę herbaty Matcha. Podgrzewaj – ale nie gotuj! – aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wstaw na kilka godzin do lodówki, a następnie uformuj trufle. Sezam wymieszaj z połową łyżeczki herbaty i obtocz trufle. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamykanym pudełku.
**********
Intense chocolate truffles with rum and coconut
Ingredients:
- 200 g good, dark chocolate, broken into chuncks
- 100 ml coconut milk ( or coconut cream )
- 2 tablespoons dark rum
- 3 tablespoons coconut flakes
- cocoa or coconut flakes for rolling
Melt the chocolate in a saucepan with the coconut milk and rum. Add coconut flakes, mix and put in the fridge for a few hours. Form a small truffles and roll each ball into cocoa or coconut. Store in a cool place, in an airtight container for up to 2 weeks.
White chocolate truffles with matcha tea and sesame seeds
Ingredients:
- 240 g good quality white chocolate, broken into chuncks
- 80 g liquid cream / heavy cream
- 1,5 teaspoons Matcha tea
- 4 – 5 tablespoons sesame seeds
Pour the cream into a saucepan, add the chocolate and 1 teaspoon Matcha. Heat – but do not bring to boil! When the chocolate is melted, and all the ingredients are combined, remove from heat. Refrigerate for a few hours, then shape into truffles.
Mix the sesame seeds with a half teaspoon Matcha tea and roll each truffle. Store in the fridge in an airtight container.
Przepis na zielone trufle z ELLE à table
świetne! te zielone szczególnie:)
PolubieniePolubienie
piękne , aż słów brak :-)
PolubieniePolubienie
Apetyczny wygląd i kolory, a zdjęcia zachwycające :) podziwiam!
PolubieniePolubienie
uwielbiam!! :D:D aż ślinka cieknie :D
PolubieniePolubienie
Co tu dużo mówić: skusiłabym się na każdą wersję!
PolubieniePolubienie
Ja chcę mieć pod nosem taki sklep i takie trufle! Nie wiem, które z dwojga bardziej. Zdjęcia cudowne!
PolubieniePolubienie
Dziękuję Wam! Chciałoby się rzec: wszystko piękne, a d… rośnie ;-)
Centko, do sklepu mam około 45 min samochodem, więc nie aż tak blisko. Może to i lepiej, bo inaczej byłabym stałą klientką z coraz chudszym portfelem :-) Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Fajnie opisałaś to polowanie na matchę. Ja miałam podobnie. Mogłam zamówić przez internet, ale chciałam znaleźć ją w miejscu, które zapamiętam. Kupiłam, a w głowie zostały wspomnienia.
PolubieniePolubienie
Matcha to moje drugie trofeum, wcześniej polowałam na tonkę :-) Muszę pomyśleć o czymś następnym…
PolubieniePolubienie
chętnie spróbowałabym trufli macha. też na nią polowałam , ale ostatecznie nie kupiłam.. żałuję oczywiście :)
PolubieniePolubienie